Heb je eenmanszaak en een koopwoning met een zelfstandige werkruimte aan huis? Lees hier wanneer de kosten aftrekbaar zijn voor de Inkomstenbelasting 

Wanneer heb je een gekwalificeerde zelfstandige werkruimte?

Bij een gekwalificeerde zelfstandige werkruimte moet er worden voldoen aan het zelfstandigheidscriterium en het inkomenscriterium.

Zelfstandigheidscriterium: een zelfstandige werkruimte heeft de volgende kenmerken: 

Een zelfstandige werkruimte in je woning moet voldoen aan een aantal criteria. De werkruimte kan worden gezien als een zelfstandig deel van je woning. Dit betekent dat er een eigen opgang of ingang én eigen sanitair moet zijn. Je zou de ruimte als het ware kunnen verhuren aan een ander.

Inkomenscriterium: hoeveel van het inkomen wordt verdiend vanuit de zelfstandige werkruimte?

Scenario 1

Wanneer je de zelfstandige werkruimte in tijd voor meer dan 90% voor je onderneming gebruikt?

Dan wordt de werkruimte verplicht onderdeel van je ondernemersvermogen is er recht op aftrek van kosten zoals onderhoud, interieur, electiciteit etc etc.

Er zijn ook verstrekkende fiscale gevolgen:

 • De werkruimte moet voor de werkelijke waarde vermelden op de balans. Dit gebeurt eenmalig bij de start van de onderneming of bij het eerste gebruik de ruimte voor de onderneming.
 • Rust een hypotheek op het pand? Dan moet het gedeelte van de hypotheek voor de werkruimte vermelden als schuld op de balans. (eenmalig bij start onderneming of zelfstandige werkruimte). Voor dit deel is er geen hypotheekrenteaftrek meer.
 • Stopt je later met je onderneming of je verkoopt de woning? Dan zal het resultaat van de verkoop (voor het gedeelte van de werkruimte) worden zakelijk worden meegenomen. Hierover wordt in de winstaangifte op afgerekend.

Scenario 2

Wanneer je de zelfstandige werkruimte in tijd voor meer dan 10% voor je onderneming gebruikt, dan mag je kiezen of je de werkruimte als zakelijk oormerkt. Bovenstaande gevolgen gelden dan. De kosten zijn naar ratio (% zakelijk/privégebruik) aftrekbaar via de zaak.

Scenario 3

Wanneer je de zelfstandige werkruimte in tijd voor minder dan 10% voor je onderneming gebruikt, dan blijft deze verplicht onderdeel van het privé vermogen en zijn kosten niet zakelijk aftrekbaar aftrekbaar.

Tot slot

Het realiseren kan verregaande (soms verplichte) fiscale gevolgen hebben. Wanneer je van plan bent om een zelfstandige werkruimte te realiseren, neem vooraf contact op met je adviseur.

   

  Heb je ondersteuning nodig bij het doen van je boekhouding, belastingaangifte of het aanbrengen van kwaliteitsborging?

  Neem vandaag nog contact met mij op.

  Ik ben er voor je.

  7 + 2 =

  Chat openen
  Hallo 👋
  Waarmee kan ik je helpen?