Is de Kleine Ondernemersregeling verplicht? 

Tot een omzet van € 20.000 op jaarbasis kun je er vrijwillig voor kiezen om gebruik te maken van de KOR. Wanneer je je aanmeldt bij de Belastingdienst dan geldt de regeling steeds voor 3 jaar.

Wat houdt de Kleine Ondernemersregeling in?

Dit betekent dat je drie jaar geen Omzetbelasting hoeft te betalen, maar ook geen Voorbelasting kunt terug vragen.

Wanneer je tijdens deze drie jaar de BTW plichtige omzetgrens van € 20.000 overschrijdt, dan kun je vanaf dat moment geen gebruik meer maken van de regeling. Vanaf dat moment ben je weer BTW plichtig, houdt je een BTW administratie bij en doe je aangifte Omzetbelasting. Overschrijding van de omzetgrens van €20.000 meld je bij de Belastingdienst.

Kan de regeling voor jou interessant zijn?

Type rechtsvorm

De KOR is voor alle ondernemingsvormen. Bij een eenmanszaak en ook als je een coöperatie, stichting of BV als onderneming hebt. 

Omzet BTW belaste werkzaamheden tot en met €20.000

Je omzet van BTW belaste werkzaamheden heeft een omzet van maximaal €20.000

Je voorbelasting is lager dan je omzetbelasting waardoor je bij het doen van BTW aangifte steeds moet betalen

Ieder kwartaal moet je BTW aangifte doen. Omdat je niet veel kosten maakt heb je niet veel voorbelasting waardoor je steeds Omzetbelasting moet afdragen.

Wanneer kan de regeling voor jou niet interessant zijn?

Je wil in de nabije toekomst een grote investering gaan doen

Wanneer je in de toekomst een grote investering gaat doen overweeg dan goed of de regeling wel of niet interessant voor je is. Bij het doen van zakelijke investeringen kun je voorbelasting terug vragen. Echter, als je gebruik maakt van de regeling, dan kan dit niet meer. 

Hoe werkt het als ik BTW belastte omzet én BTW vrijgestelde omzet heb?

Stel; je hebt een onderneming met deels BTW vrijgestelde en deels BTW belaste werkzaamheden

Stel bent therapeut en je aangesloten bij een beroepsvereniging die bekend is bij de RBCZ. Daarnaast ben je ook ondernemerscoach. Je werkzaamheden als therapeut zijn vrijgesteld van BTW en hiermee wordt een omzet behaald van €30.000, de werkzaamheden als ondernemerscoach zijn BTW belast. Je behaalt hiermee een omzet van € 10.000. De totale omzet op jaarbasis is € 40.000.

 Toch kun je in aanmerking komen voor de nieuwe regeling. De berekening is gebaseerd op de in Nederland belaste omzet. In jouw geval de omzet van € 10.000 die behaald is door de werkzaamheden als ondernemerscoach. Wanneer je gebruik zou maken van de regeling hoef je voor je belaste omzet geen Omzetbelasting meer te betalen, maar ontvang je ook geen voorbelasting die is gelinkt aan deze werkzaamheden als ondernemerscoach meer terug.

 

Heb je ondersteuning nodig bij het doen van je boekhouding, belastingaangifte of het aanbrengen van kwaliteitsborging?

Neem vandaag nog contact met mij op.

Ik ben er voor je.

9 + 3 =

Chat openen
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?